3 jaar garantie op alle horloges – Reserveren van horloges is max 2 uur mogelijk

Informatieve artikelen

/

Is mijn horloge wel of niet waterdicht?

8 juni 2023

Een horloge is waterdicht als er geen vocht in kan komen. De meeste horloges hebben natuurlijk een kroon, achterdeksel en glas waar, als het niet goed afgedicht is, vocht in kan komen. Om dit te voorkomen hebben de meeste horloges met een zekere waterdichtheid rubberen pakkingen daar waar openingen afgedicht moeten worden, zoals de kroon, het glas en het achterdeksel. Deze pakkingen kunnen echter door uitdroging en chemicaliën (parfum, alcohol, chloor) aangetast worden, waardoor de waterdichtheid niet meer gegarandeerd kan worden. Zout (zee)water kan ook erg schadelijk zijn voor horloges. Enkel het woord “Water Resistant” wil niet zeggen dat u een goed waterdicht horloge heeft. Bekijk bij de ‘specificaties’ in welke mate en of uw horloge tegen water kan, want dit kan nogal eens verwarrend zijn.

Waterdichtheid is volgens DIN 8310 geen blijvende eigenschap. Let op: uw horloge is gegarandeerd waterdicht als u het horloge net getest is op waterdichtheid en het horloge de daarvoor geldende test heeft doorstaan. Als u het horloge heeft laten vallen of stoten, dan moet de waterdichtheid opnieuw getest worden. Als het horloge positief op de waterdichtheid is getest, dan geldt dat op het testmoment. 

Ons advies: behandel elk horloge als zijnde niet waterdicht, dan ben je altijd ‘safe’. Wil je met een horloge gaan zwemmen of duiken, vraag dan om advies of koop een horloge met een grotere waterdichtheid.

 

Volgens de DIN 8310.

Als het horloge positief op de waterdichtheid is getest, dan geldt dat op het testmoment. Waterdichtheid is volgens DIN 8310 geen blijvende eigenschap. Dit dient eigenlijk elk jaar of voorafgaand aan wanneer het horloge serieus beproefd wordt (bijvoorbeeld duiken), opnieuw getest te worden. 

De voorzieningen voor de waterdichtheid worden bij gebruik minder. Invloeden zoals sterke temperatuurs- en drukwisselingen, ouderdom, chloor, zeep of zout water werken negatief op de pakkingen en dus de waterdichtheid. Stel u ligt te zonnebaden en springt vervolgens het koude water in, dan ontstaat er een groot druk- en temperatuurverschil wat de waterdichtheid kan schaden. Horlogekasten kunnen gemaakt zijn van verschillende (edel)metalen die bij temperatuurverschillen kunnen uitzetten of krimpen. Voorkom ook het gebruik van de kroon en de chronograaffunctie onder water, los van de mate van waterdichtheid van het horloge. Indien uw horloge een geschroefde kroon heeft, verwittig u ervan dat de kroon dichtgeschroefd is voordat het horloge in contact komt met water.

 

Specificaties:

  • Geen vermelding ‘Waterresistant’ op het achterdeksel: absoluut niet waterdicht. Zelfs transpiratie en temperatuurverschillen kunnen al zorgen voor vocht in het horloge.
  • Vermelding ‘waterresistant’: beschermt tegen zeer beperkte vochtigheden zoals transpiratie, regen en waterspetters. Advies: vermijd deze vochtigheden. 
  • Horloges die door de fabrikant zijn geclassificeerd met ‘waterresistant 3 atm of 30 meter’: deze zijn spatwater dicht (bij regen en handen wassen bijvoorbeeld). Deze zijn niet geschikt voor douchen, in bad gaan, snorkelen, zwemmen en duiken.  
  • Horloges die door de fabrikant zijn geclassificeerd met ‘waterresistant 5 atm of 50 meter: Deze zijn geschikt om mee te zwemmen, maar niet geschikt om mee te gaan duiken. 
  • Horloges die door de fabrikant zijn geclassificeerd met ‘waterresistant 10 atm of 100 meter: Deze zijn geschikt om mee te zwemmen, snorkelen en het beoefenen van diverse watersporten, maar deze zijn niet geschikt om mee te gaan duiken. 
  • Horloges die door de fabrikant zijn geclassificeerd met ‘waterresistant 20 atm of 200 meter’: Deze zijn geschikt om mee te zwemmen en (niet professioneel) duiken of ‘skindiving’. 

 

Tips om de waterdichtheid te behouden:

  • Voorkom contact met chemicaliën zoals haarlak, parfum, chloor en alcohol;
  • Voorkom contact met hitte, zoals heet water, veel zonuren en een haardroger;
  • Na contact met zout water (in geval van een duikhorloge), het horloge even afspoelen met zoet water en droog maken met een doek;
  • Controleer of het horlogeglas niet diep is gekrast of beschadigd;
  • Voorkomen is beter dan genezen, dus wees voorzichtig;
  • Laat het horloge periodiek controleren en testen bij de juwelier of horlogemaker.

Voorbeelden:

Must de Cartier Tank:

Geen vermelding van ‘waterresistant’, dus absoluut niet waterdicht.

Cartier Tank Francaise:

Vermelding ‘waterresistant’, dus te behandelen als ‘spatwaterdicht’, maar beperk contact met vocht.

Rolex Submariner:

Fabrieksspecificatie ‘300m’ dus in principe geschikt om mee te zwemmen en duiken, mits recent getest en waterdicht bevonden.

Rolex Datejust ref. 1601 (1973)

Fabrieksspecificatie (zoals het ooit bedoeld is: 50 – 100m)

Vanwege het plexiglas en de leeftijd van 50 jaar oud, niet meer waterdicht..

Share