3 jaar garantie op alle horloges – Reserveren van horloges is max 2 uur mogelijk

Informatieve artikelen

/

Onderhoud aan uw horloge

14 juni 2023

Elk horloge heeft regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van het gebruik en de complexiteit of leeftijd van het horloge varieert de onderhoudstermijn tussen de 2 en 6 jaar. Goede indicaties voor een onderhoudsbeurt zijn: onnauwkeurig lopen, te korte gangreserve, etc.

Dagelijks onderhoud

U kunt de glans van uw horloge helpen behouden door hem af en toe met een microvezeldoek schoon te wrijven. Ook kunt u bij een waterdicht horloge de kast en de band zo nu en dan reinigen met water, zeep en een zachte borstel. Controleer voordat u uw horloge reinigt altijd of de opwindkroon goed op de kast vastgeschroefd zit zodat er geen water kan binnendringen.

Uitgebreide beschrijving onderhoudsbeurt

 1. Analyse buitenzijde kast en band en controle van functies, zowel visueel alsook met meetapparatuur. Demagnetiseren van uurwerk (excl Quartz)
 2. Demonteren van de kast en uurwerk uit de kast.
 3. Volledig demonteren van de horlogekast.
 4. Afnemen van de wijzers, demontage wijzerplaat, en indien van toepassing de datumschijf.
 5. Volledig demonteren van het uurwerk, hierbij alle toleranties controleren en waar noodzakelijk opnieuw afstellen. Controle op instellingen van het echappement en het regelorgaan (balans en spiraal)
 6. Vervangen van versleten of beschadigde delen (indien noodzakelijk)
 7. Eerste handmatige reiniging van alle uurwerkonderdelen.
 8. Machinale reiniging (in 5 fases met Zwitserse reinigingsvloeistoffen) van gehele gedemonteerde uurwerk. Hiervoor gebruiken we de volautomatische ELMA Solvex RM met 1 voorspoelbad, 3 naspoelbaden en een droogkamer.
 9. Volledig nazien op absolute reinheid van alle onderdelen, met speciale focus op lagerstenen. Hierbij gebruikmakend van “penhout” en een 12x vergrotende loep.
 10. Montage en smering van alle onderdelen. Tot wel 5 verschillende extreem hoogwaardige oliesoorten worden gebruikt. Uiterst zorgvuldig en op zeer specifieke plaatsen met exact de juiste hoeveelheid.
 11. Controle/afregelen van uurwerk. Bij mechanische horloges in de zogenaamde 6 posities. Hiervoor maken we gebruik van de zeer geavanceerde Witschi Analyzer Twin en de Witschi Watch Expert. Behalve mechanische horloges met Zwitserse ankergang, Omega co-axiaal en Audemars Piquet gangsystemen, kan deze Zwitserse machine óók alle noodzakelijke testen aan quartz uurwerken uitvoeren.
 12. Intussen zijn alle kastonderdelen en indien van toepassing ook de metalen band ultrasoon gereinigd.
 13. Eventueel polijsten/schuren/matteren van kast en band.
 14. Monteren van wijzerplaat en wijzers. Bij horloge met datum of chronograaf functies rekening houden met het verspringen om middernacht of het resetten naar de nulpositie
 15. Montage van kast en inschalen van het uurwerk. Sluiten van de kast en hernieuwde nauwkeurigheidstest.
 16. Optioneel en zonder extra kosten een waterdicht test met de Witschi Proofmaster S, die zowel vacuüm als ook tot 10 Bar overdruk kan testen (afbeelding op Home).
 17. Na montage van de band gaat het horloge enkele dagen op controle, waarbij bij automatische uurwerken met behulp van de Elma Cyclomotion worden getest op het opbouwen van de zgn gangreserve.
Share